Duik de Oosterschelde Loodvrij

Duikers met opgedoken lood

Al heel lang wordt lood gebruikt in de sportvisserij, ook in de duiksport kent men het zware metaal. Vissers gebruiken de kleine gekerfde balletjes tot gewichten van wel 500 gram per stuk. Niemand is er op uit, maar iedere visser verliest wel eens lood, bijvoorbeeld omdat de vislijn breekt. Lood wat achter blijft in water, corrodeert heel langzaam tot giftige en sterk vervuilende loodverbindingen. Die worden opgenomen door de flora en fauna. Algen nemen minder CO2 op door lood. En lood hoopt zich op in de voedselketen.

Grootste bron lood in ons water

Omdat er veel vissers zijn, lopen de loodverliezen op tot meer dan 500.000 kilo per jaar in Nederland. Daarmee is het de grootste bron van lood naar ons water. Als we zo doorgaan dan bouwt zich onder water een steeds groter wordend loodprobleem op. Het regeringsbeleid is de loodemissie terug te dringen, en gelukkig zijn er allerlei initiatieven binnen de sportvisserij zelf om minder giftig materiaal te gaan gebruiken.

Lood vinden tijdens duiken

Als duiker vind je wel eens lood op de waterbodem. Gezien de giftigheid is het verstandig het daar niet te laten liggen, maar mee te nemen en aan te bieden voor milieuvriendelijke recycling. Tijdens de Oosterschelde week 2017 start de actie Duik de Oosterschelde loodvrij.

Inleveren bij Sub Ocean Services

De actie wordt gecoördineerd door Modified Materials. Sub Ocean Services zal fungeren als inleverpunt. Het lood zal worden ingeleverd bij een professioneel recycle bedrijf. Vanwege milieu en gezondheidsrisico’s zal het niet worden verkocht aan doe-het-zelf gieters.

Aanmelden en inleveren

Help de natuur en je vereniging met deze actie. Spek de kas en win leuke prijzen. Meld je aan via email loodvrij.vissen@gmail.com.

Lever het lood verpakt in een plastic zakje in, maar zet wel de naam van je club er op, of stop er een briefje bij. Inleveren bij Sub Ocean Services of één van de toekomstige andere inleverpunten in een duiksportcentrum.

Opbrengst voor duikclub en mooie prijzen

De volle 100% van de opbrengst van het lood vloeit in de clubkas van de duikclub die het lood heeft ingeleverd. Bovendien wordt gedurende de Oosterscheldeweek 2018 een aantal prijzen verloot onder de inzamelaars, met als hoofdprijs een bootduik op de Oosterschelde voor 6 personen.

Meer informatie

Meer informatie bij Jos Lobee, Modified Materials BV tel. 06 23 33 32 71, of op www.loodvrijvissen.nl

No comments yet.

Geef een reactie